Przepisy kulinarne
Przedstawiamy pomysły na śniadanie, obiad i kolację, które można przyrządzić przy pomocy naszych wyrobów wędliniarskich. Zapraszamy do zapoznania się z prostymi w przygotowaniu i niezwykle smacznymi przepisami kulinarnymi.
Burger wołowy
Burgery: | |
---|---|
mięso mielone wołowe | 300 gramów |
cebula biała | 1/2 sztuki |
musztarda dijon | 1 łyżeczka |
olej do smażenia | |
Dodatkowo: | |
pomidor | 1 sztuka |
ser topiony | 3 plasterki |
ogórek kiszony | 1 sztuka |
bułka pełnoziarnista | 3 sztuki |
roszponka | 3 łyżki |
Sos: | |
ketchup pikantny | 1 łyżka |
majonez | 1 łyżka |
Sposób przygotowania:
Do wołowego mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety. Przygotowane kotlety odkładamy na około 20 minut do lodówki.
Oliwę rozgrzewamy na patelni grillowej i smażymy około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem około 1 minuty. Następnie ściągamy kotlety z patelni.
Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górną częścią bułki.
Schab pieczony
Składniki | |
---|---|
schab | 1 kg |
sól | 1 i 1/2 łyżeczki |
czosnek | 3 - 4 ząbki |
olej do smażenia | 2 łyżki |
Przyprawa do mięsa wieprzowego | 1 łyżeczka |
Rękaw do pieczenia mięsa |
Sposób przygotowania:
Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.
Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.
Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).
Piec przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół)..